COMUNICAT 21/04/2018

El passat dissabte 21 d'abril vam celebrar el Dia Universal de la Participació Infantil. Aquest és un dia en que, des de fa molts anys, reivindiquem el dret dels infants a participar per tal que esdevinguin ciutadans i ciutadanes actives.

Cada any es proposa una temàtica diferent, centrant-nos enguany en què els i les infants reflexionin sobre els espais públics de Barberà destinats a elles, és a dir, els parcs i les places. L'elecció de la temàtica d'aquest any es deu al fet que, com ja sabem, l'organització de les ciutats no està pensada pels infants. Aquestes alberguen cada dia una major quantitat de vehicles o terrasses de bars. A més, ja són moltes les places i parcs de Barberà on es prohibeixen diverses pràctiques infantils, com jugar a la pilota. Una d'aquestes és la nostra plaça de la Vila. Per aquest motiu, com esplai, ens hem queixat en nombroses vegades i hem reivindicat el dret dels infants a jugar.

Ahir a la tarda, a la plaça de la Vila, vam jugar a pilota, vam fer guerra d'aigua i vam pintar el terra amb guixos, entre altres activitats. Vam fer-ho com a acte reivindicatiu, per tal de reclamar tot el que suposadament és prohibit, ja que creiem que els infants es troben en tot el dret d'ocupar places, carrers i parcs jugant sense que ningú els hi hagi de negar aquest dret mentre ho facin de manera cívica.
Al finalitzar aquesta jornada, quan només quedàvem els i les monitores recollint, i alguns infants ja a càrrec de les seves famílies, vam presenciar l'agressió d'un home cap a un nen que estava jugant amb una pilota. L'home justificava de molt males maneres aquesta agressió basant-se en una placa que prohibia el joc amb pilota en aquell espai. Després de cridar-li l'atenció i recriminar-li la seva actitud, ell va contestar amb improperis, dirigits tant a nosaltres com als infants de la plaça. Seguidament, alguns monitors i monitores vam decidir pintar la placa, semblant-nos vergonyós que algú la utilitzés per justificar qualsevol tipus d'agressió.

D'aquest fet van fer-se diverses fotos i vídeos per part de la ciutadania, arribant-nos queixes pel que alguns consideren actes vandàlics.

Aclarim que la nostra intenció no era fer malbé la placa, sinó dur a terme un acte reivindicatiu a escala individual. Creiem fermament que la prohibició del joc és una vulneració dels drets dels infants. I fer-ho en uns temps en què demanem als més petits que deixin de "jugar amb maquinetes", ho és encara més. Creiem també que criminalitzar una acció com el joc no és la solució i veiem necessari buscar alternatives. Ja hi ha ajuntaments que han canviat els seus rètols de "prohibit jugar a la pilota" per "jugar amb respecte".

Prohibiríem la circulació arreu de Barberà en cas que es produís un accident amb un cotxe? Lamentablement cada any es produeixen numerables accidents amb vehicles dins de la nostra ciutat i, en lloc de prohibir la circulació, provem de millorar la seva regulació i convivència entre vianants i conductores i conductors.
Ens sembla molt greu que el fet denunciat sigui la ratllada del rètol i no que un infant hagi sigut agredit per un adult, que a més s'emparava en aquesta prohibició, de la qual estem totalment en contra.


GRUP DE MONITORS I MONITORES DE L’ESPLAI EL PIOLET 
24/04/2018

Comentaris

  1. Els nostres infants tenen dret a jugar, divertir-se i gaudir dels espais publics com sempre ho han fet, amb la inocencia de l'edat i l'unic objectiu de passar-ho be i compartir jocs i riure amb altres infants.
    Tot el soport als monitors del nostre esplai que desinteressadament fan que els nostres fills aprenguin desde el respecte a conviure amb petits i grans. Gaudir és un dret!!

    ResponElimina
  2. Por mi parte, todo mi apoyo a los monis del piolet . Hay que quejarse de vez en cuando para cambiar las cosas... Estamos en unos tiempos en que a todo el mundo le molesta todo y enseguida te acusan de terrorista... Ánimos! 👍🏼✊🏼 Juanjo Perez

    ResponElimina
  3. Indignada pels fets, monis teniu tot el meu suport. Un altre model de ciutat és possible, on les diferents generacions disfrutem plegats i en armonía dels espais públics. Potser és el moment de revisar l'ordenança de civisme que prohibeix jugar als infants, vulnerant un drets fonamental de la infancia.

    ResponElimina
  4. Impressionant lliçó dels monitors...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES A PIULEHOGWARTS!

ÚLTIM DIA AL TIBIDABO!

COMENCEM NOU CURS 2019-20!